fbpx

Hammaslääkäripelko ja sen hoitaminen

Hammaslääkäripelkoisuus tai oikeammin hammashoitopelkoisuus on suhteellisen yleinen suomalaisten keskuudessa. Usein riski pelkoisuuden kehittymiselle on suurentunut henkilöillä, joille joudutaan tekemään hampaistoon korjaavia toimenpiteitä, kuten hampaan paikkauksia ja juurihoitoja tai poistoja, lapsuudessa tai nuorena. Hammashoitopelkoisuuden kehittymiseen vaikuttaa suuresti hoitotiimin toiminta sekä potilaan ennakko-odotukset hammashoitoon liittyen.

Ennaltaehkäisevä hoito on pääroolissa myös hammashoitopelkoisuuden kehittymisen ehkäisyssä: hyvin hoidettu hampaisto sekä hyvät omahoitotavat ehkäisevät hoidontarvetta aina lapsuusiästä aikuisuuteen ja siitä eteenpäin. Me Kouvolan Suu & hampaassa olemme sitoutuneet auttamaan erityisesti myös hammashoitopelkoisia.

Miten hammaslääkäripelkoista hoidetaan?

Hammashoitopelkoisen hoitoa varten olemme kehittäneet oman ajanvarauspainikkeen. Tästä varaamalla hoitopelkoiselle varataan automaattisesti pidempi hoitoaika kuin henkilölle joka ei kärsi hoitopelkoisuudesta. Hammashoitopelkoisen potilaan kanssa hoidon suunnittelu ja rauhallinen tahti on ensisijaisen tärkeää. Yleensä hammaslääkäripelkoisella on kertynyt hoidontarvetta normaalia enemmän eikä tilannetta kannata yrittää hoitaa liian nopeasti. Suu & hampaassa keskitytään ensimmäisellä hoitokäynnillä kartoittamaan hoidontarve tärkeysjärjestyksessä sekä eliminoimaan hoitotilanteesta kaikki tekijät, jotka aktivoivat potilaan pelkotilaa. Näitä voivat olla esimerkiksi puudutusneula, äänet, instrumentit potilaan asento hoitotuolissa jne.

Rauhoittava lääkitys vai nukutushoito?

Yleisesti ottaen hammashoitopelkoista potilasta ei suositella hoidettavaksi heti rauhoittavilla lääkkeillä (sedaatio ilman anestesiaa) tai nukutushoidolla (anestesiahoito). Ensisijainen rauhottava vaikutus pitäisi aina tulla hoitotiimin työskentelystä ja tavasta hoitaa potilasta. Jos tarve kuitenkin vaatii hammaslääkäri voi määrät rahoittavan esilääkkeen ennen korjaavan hoidon aloittamista. Vaativissa tapauksissa ja varsinkin erityisryhmillä kuten lapsilla, vammaisilla ja muuten hankalahoitisilla sekä suurta hoitoa tarvitsevilla potilailla harkitaan nukutushoidossa tehtäviä toimenpiteitä. Tarjoamme tarpeen vaatiessa myös nukutushoidossa tehtävää hammashoitoa osaavan anestesialääkärin ja hoitajan kanssa yhteistyössä. Anestesiahoidosta koituvat kustannukset ovat hammashoidon kustannusten lisäksi noin 150-200€/15min. Hoitoon varattava aika on noin 60-90minuuttia sisältäen nukutus- ja heräämisajan. Jos haluat lisää tietoa hammaslääkäripelkoisen hammashoidosta niin voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme tai hammaslääkäriisi!