fbpx

Hammasprotetiikka

Hampaan menetykselle voi olla lukuisia syitä mutta meillä on myös useita vaihtoehtoja korvata menetettyjä yksittäisiä hampaita tai restauroida vaurioituneita hampaita hammasprotetiikalla. Proteettisia ratkaisua on kiinteitä ja irrotettavia.

Irrotettavat proteesit eli kansankielellä ns. tekohampaat voivat olla osaproteeseja tai kokoproteeseeja. Osaproteesi tehdään aina hammaslääkärin ja hammasteknikon kanssa yhteistyössä. Ennen osaproteesin tekemistä on syytä siis käydä hammaslääkärin tarkastuksessa, jonka jälkeen hampaisto perushoito tehdään hoitosuunnitelman mukaisesti ennen proteesin valmistamista. Kokoproteesi hampaattomaan leukaan on mahdollista tehdä suoraan erikoishammasteknikolla.

Kiinteä protetiikka käsittää muun muassa keraamisia täytteitä, kruunuja, siltoja ja implantteja. Kiinteän protetiikan ehdoton etu on se, että yleensä rakenteet tuntuvat omalta hampaalta. Puhdistettavuus on helppoa ja toiminnallisuus hyvin lähellä omia hampaita. Keraamisilla kruunuuilla voidaan katkaista hampaiden lohkeamiskierre kerralla, mikä sekä parantaa hampaan ennustetta, että säästää pitkässä juoksussa aikaa ja rahaa. Implanttiteknologian kehittymisen ja menetelmien tehostumisen myötä hammassiltoihin tarvitse välttämättä turvautua, ellei implanttihoidolle ole vasta-aiheita asiakkaan terveyden tai muun tekijän takia. Yksittäisen tai usean vierekkäisen hampaan puutoksessa suositellaan turvautumaan siis mieluummin hammasimplantteihin tai implanttisiltoihin. Proteettisia töitä edeltää aina hampaiden perushoito ja sitä seuraava proteettinen hoito sekä kustannuslaskelma. Hammaslääkärimme vastaavat mielellään kysymyksiinne kiinteän protetiikan hoitovaihtoehdoista.