fbpx

Hampaiden valkaisu ja värjäymien poisto

Hampaiden valkaisu on helppo ja turvallinen tapa saada tummentuneet ja kellastuneet hampaat vaaleammiksi. Valkaisu auttaa myös tilanteissa, joissa hampaiden väri on luonnostaan hieman tummempi. Pinnallisia värjäymiä voidaan helposti puhdistaa vastaanotolla tehtävällä soodapuhdistuksella.

Hampaiden soodaputsaus

Tehokas tapa pinnallisten värjäymien poistoon on vastaanotolla tehtävä hampaiden soodapuhdistus. Siinä käydään läpi hampaiden pinnat ja uurteet soodajauheen ja veden yhdistelmällä. Hampaiden soodaputsaus ei kuitenkaan vaikuta hampaiden luonnolliseen väriin, joten vaaleampien hampaiden saamiseksi valkaisu on oikea hoitovaihtoehto.

Ennen valkaisua

Ennen kuin hampaiden valkaisu voidaan turvallisesti tehdä, tulee hampaat olla tarkastettuna. Mahdolliset reikiintyneet tai lohjenneet hampaat ja ientulehdus hoidettuna. Hammaskiven poisto pitää myös tehdä ennen valkaisua, mikäli hammaskiveä on hampaiden pinnoilla.

Valkaisumenetelmät

Useimmiten hampaiden valkaisu tehdään vastaanotolla joko ns. tehovalkaisuna tai kotona kotivalkaisuna hammaslääkärin tekemien hampaiden päälle asetettavien  valkaisulusikoiden avulla.

Vastaanotolla tehtävässä valkaisussa tehokas geelimäinen valkaisuaine levitetään hampaiden pinnoille ja annetaan vaikuttaa noin 40 minuuttia. Valkaisuaineen voimakkuuden takia ikenet suojataan geelimäisellä aineella ennen valkaisun aloittamista. Tehovalkaisun jälkeen valkaisutulos on heti nähtävissä, mutta hampaiden sävy tasoittuu vielä muutaman päivän ajan tehovalkaisun jälkeen.

Kotona tehtävää hampaiden valkaisua varten hammaslääkäri ottaa jäljennökset asiakkaan hampaistosta ja tilaa niiden mukaan valkaisulusikat laboratoriosta. Niiden valmistuttua asiakkaalle annetaan hampaiden päälle asetettavat valkaisulusikat ja valkaisuaine kotiin mukaan. Valkaisuaine asetetaan valkaisulusikoihin, jonka jälkeen valkaisumuotit viedään hampaiden päälle ja pidetään valkaisuaineesta riippuen 1-6h suussa tai yön yli. Tätä toistetaan halutusta lopputuloksesta riippuen 4-8 päivän ajan.

Valkaisun jälkeen

Tehovalkaisun jälkeen ja kotivalkaisun aikana ja sen jälkeen tulisi välttää tupakointia, nuuskaamista sekä värjääviä ruoka-aineita 2 päivän ajan. Tällaisia ovat esimerkiksi kahvi, tee, punaviini, tietyt mausteet ja marjat. Valkaisun jälkeen ole myös syömättä ja juomatta muuta kuin vettä 2 tunnin ajan.

Hyvä tietää

Valkaisutulos on aina yksilöllinen ja riippuvainen asiakkaan hampaiden luonnolliseseta väristä ja tummentumien määrästä, joskus haluttuun lopputulokseen pääseminen voi vaatua useamman valkaisukerran.

Valkaisu ei valkaise jo olemassa olevia hampaiden paikkoja. Etenkin jos paikkoja näkyvissä etuhampaissa, voidaan ne joutua vaihtamaan vaaleampiin valkaisun jälkeen.

Hampaiden valkaisun jälkeen hampaissa olevat mahdolliset vaaleat läikät kuten hampaiden fluoroosi usein korostuu muutaman päivän ajaksi, mutta hampaiden sävy tasoittuu ajan myötä.

Valkaisun aikana ja muutama päivä sen jälkeen hampaissa voi esiintyä lisääntynyttä vihlontaa. Tämä lähtee itsestään pois kun käyttää hampaiden harjauksessa fluorihammastahnaa.