fbpx

Hampaiden juurihoito

Hampaan reikiintyminen voi hampaan ytimeen edetessään aiheuttaa palautumatonta vahinkoa hampaalle. Infektion edetessä hermostoon ja sitä kautta juuriin ja juurten kärkien alueelle leukaluuhun on ainoana hoitovaihtoehtona hampaan juurihoito, jos hammas halutaan säilyttää. Juuren tulehtuessa hammasta ei voida hoitaa antibioottikuurilla, koska juuren ympärillä ei ole enää verenkiertoa ja siksi lääkeaine ei pääse vaikuttamaan oikeaan kohtaan.

Hampaan ytimen ja juuren infektiota epäiltäessä on syytä varmistaa diagnoosi röntgenkuvauksella. Kouvolan Suu & hammas tarjoaa ainoana hammaslääkärikeskuksena (mukaan lukien julkinen terveydenhuolto) äärimmäisen tarkkaa kolmiulotteista röntgenkuvausta kartiokeilatomografiaa. Kartiokeilatomografialla voidaan tarkasti selvittää tulehdusten laajuus ja hampaan juurikanavien määrä sekä muoto. Näin saadaan diagnoosille ja hoitosuunnitelmalle hyvä perusta ja vältetään turhia hoitoja.

Juurihoidon hinta, kesto ja ennuste

Juurihoidon hintaan vaikuttaa hoidettavan hampaan laatu ja juurikanavien lukumäärä. Keskimäärin yhden juurikanavan (esimerkiksi etuhammas tai kulmahammas) hoitaminen kustantaa noin 200 euroa kun taas kolmen tai useamman juurikanavan hoitaminen(poskihampaat) hoitaminen voi kustantaa 600-700 euroa. Tärkeä kriteeri juurihoidon onnistumiselle on hampaan restaurointikelpoisuus juurihoidon jälkeen. Hammaslääkäri tekee arvion juurihoidon ennusteesta ja hampaan restaurointikelpoisuudesta ennen hoidon aloittamista.

Juurihoidettu hammas voi pysyä pitkää suussa toiminnallisena. Hammas voi kuitenkin edelleen reikiintyä, jolloin uusi juuren pään alueen tulehdus on mahdollinen. Juurihoidetut hampaat ovat myös alttiimpia lohkeamille ja mahdollisesti myös reikiintymiselle. Käypähoitosuosituksen mukaisesti suosittelemme juurihoidettavan hampaan kruunuttamista esimerkiksi keraamisella kruunulla. Näin saadaan paras mahdollinen ennuste hampaalle. Hammaslääkärisi tai asiakaspalvelumme vastaa mielellään kysymyksiisi hampaan juurihoitoa koskien!