fbpx

Oikomishoito

Hampaiden oikomishoito Invisalign-kalvoilla

Invisalign-oikomishoito on nykyaikainen ja huomaamaton tapa korjata hampaiden virheasentoja läpinäkyvien oikomiskalvojen avulla. Nopeimmat tulokset saadaan pieniä asentovirheitä korjatessa jo 7 viikossa, mutta laajemmissa hoidoissa hoitoaika on pidempi.

Oikomishoitoon hakeudutaan aikuisiällä useimmiten ylä- tai alaleuan hammaskaaren ahtauden takia, joka aiheuttaa esteettisen haitan hymyillessä. Toisinaan esteettisen haitan lisäksi hampaiston virheasennot johtavat myös toiminnalliseen haittaan. Invisalign-oikomishoidon avulla voidaan hoitaa valtaosa esteettisistä ja toiminnallisista purentavirheistä. Kaikista haastavimmissa tapauksissa voidaan joutua turvautumaan perinteisiin oikomismenetelmiin oikomiskalvojen lisäksi.

Invisalign-hoidon aikana potilas saa mukaansa sarjan yksilöllisesti valmistettuja oikomiskalvoja, joita vaihdetaan 1-2 viikon välein hoitosuunnitelman mukaisesti. Hammaslääkäri kontrolloi oikomishoidon etenemistä vastaanotolla yksilöllisesti määritetyin välein. Oikomiskalvoja pidetään hampaiden päällä vähintään 20 tuntia vuorokaudessa parhaimman hoitotuloksen saamiseksi ja poistetaan suusta käytännössä vain ruokailun ajaksi. Ensimmäisten päivien aikana kalvot voivat tuntua hieman vierailta suussa, mutta niihin tottuu muutamassa päivässä.

Invisalign-hoidon suunnittelu, aloitus ja eteneminen

Hoidon alussa potilaan hampaistosta otetaan valokuvat sekä jäljennökset hoidon suunnittelua varten. Tämän jälkeen hammaslääkäri tekee hoitosuunnitelman, jonka potilas saa nähtäväkseen ennen Invisalign-hoidon alkamista. Hoitosuunnitelmaksi potilas saa kolmiulotteinen simulaation (ClinCheck) hampaiden liikkumisesta hoidon aikana. Hoitosuunnitelmasta nähdään myös se, miltä hampaisto näyttää hoidon loputtua. Kun hoitosuunnitelma on käyty potilaan kanssa yhdessä läpi, tilataan itse oikomiskalvot vastaanotolle. Invisalign-kalvojen saavuttua vastaanotolle potilas kutsutaan paikalle ja hoito aloitetaan. Tämän hoitokäynnin aikana tehdään usein hampaan pinnoille paikka-aineesta pieniä hampaan värisiä nappuloita, jotka auttavat hampaiden liikuttamista haluttuun suuntaan. Nämä hampaan väriset pienet kiinnikkeet poistetaan hoidon valmistuttua. Kun hoito on saatu päätökseen ja haluttu lopputulos saavutettu, tulee hampaat tukea vielä paikoilleen vähintään 6 kuukauden ajaksi, etteivät hampaat palaudu takaisin alkuperäiseen asentoonsa. Tätä kutsutaan retentiovaiheeksi ja se on pakollinen osuus kaikkia oikomishoitoja. Se voidaan toteuttaa joko oikomiskalvojen tapaisilla kalvoilla tai hampaiden taakse kiinnitettävän ohuen metallisen nauhan eli retentiolangan avulla.

Miksi valita Invisalign-oikomishoito raudoilla tehtävän oikomishoidon sijaan?

Invisalign-oikomishoito on paljon huomaamattomampi kuin raudat. Hampaiden puhdistaminen on helpompaa, kun kalvot voidaan poistaa harjauksen ajaksi, myös hammasvälit on helppo pitää puhtaana. Invisalign-hoito on usein hieman nopeampaa sekä edullisempaa raudoilla tehtävään oikomiseen verrattuna. Kalvot saa tarvittaessa pois suusta, jos esimerkiksi töissä täytyy esiintyä. Kalvoja voi käyttää oikomishoidon päätyttyä valkaisulusikoina.