fbpx

Ientulehdus ja kiinnityskudossairaudet

Suun terveyden ylläpitämiseen kuuluu hampaiden lisäksi olennaisesti myös tukikudosten ja limakalvojen tutkiminen ja tarpeen vaatiessa hoito. Tulehdukselliset kiinnityskudossairaudet mm. ientulehdus(gingiviitti) ja hampaan tukikudosten sairaus(parodontiitti) voivat ilmetä sekä äkillisinä että kroonistuneena. Parodontiitin kehittymiseen altistavia tekijöitä ovat kehno suuhygienia, perimä, tupakointi sekä elimistön vasten suun bakteerien toiminnalle.

Oireet kuten ienten vuotaminen, pahanhajuinen hengitys, liikkuvat hampaat tai vihlominen voivat olla merkkejä ientulehduksesta tai parodontiitista. Hoitamattomana ientulehdus voi edetä parodontiitiksi, joka taas pitkittyneenä ja hoitamattomana johtaa ennemmin tai myöhemmin hampaiden menetykseen. Tutkimuksissa on havaittu myös, että hoitamaton parodontiitti voi olla osatekijänä sydän- ja verisuonisairauksien, Alzheimerin ja diabeteksen kehittymisessä.

Kiinnityskudossairauksien hoito on aina tiivistä yhteistyötä asiakkaan kanssa. Ientulehduksen hoidossa yleensä hyvän harjausrutiinin (aamuin illoin noin 2 minuuttia kerrallaan), omaksuminen sekä hammasvälien puhdistaminen säännöllisesti poistavat plakin hampaistosta ja antavat ikenille mahdollisuuden parantua. Monesti vuotavat ikenet voivat aiheuttaa säikähdyksen, mutta säntillistiä putsausta kannattaa jatkaa sinnikkäästi, sillä tilanteen parantuessa ienverenvuoto lakkaa kokonaan.

Parodontiitin hoito voi olla pitkäkestoisempaa ja voi vaatia pidempää hoitosuhdetta sekä hammaslääkärin että suuhygienistin kanssa. Hoito alkaa aina omahoidon neuvonnalla sopivien omahoitorutiinien ja välineiden kartoittamiseksi. Tämän jälkeen hampaistoon kohdistetaan anti-infektiivisiä hoitotoimenpiteitä, joiden tarkotuksena on putsata hammaskivet sekä plakki. Anti-infektiivisä hoitokertoja voi olla useita, riippuen parodontiitin vaikeusasteesta. Hoitoa seuraa kontrollikäynti, jossa tutkitaan hoidon vaikutus ja päätetään mahdollisesta ylläpitohoidosta. Parodontiitin hoidossa saatetaan myös joutua poistamaan hampaat, joilla ei ole enää ennustetta, jotta saataisiin muut hampaat hyvin hoidettua.

Suu & hammas on erityisesti kokonaisvaltaisen suun terveyteen erikoistunut hammaslääkäriasema. Meillä suun kokonaistarkastukseen kuuluu hampaiden tutkimisen lisäksi aina myös limakalvojen, purennan sekä ienten terveyden tutkiminen.